Ministarstvo branitelja RH uklonilo iz sustava 10.000 invalida HVO-a

Ministarstvo branitelja je bez ikakve najave i u potpunoj tišini izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida (RVI), pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske.

Redom su to vojnici koji su potvrde o svojem statusu dobivali od generala Ljube Ćesića Rojsa, a ministar Predrag Matić ih je odlučio izbrisati jer mu se čine “sumnjivima”.

– Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog ‘Južnog bojišta’ uvedenih u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa“, komentirao je ministar Predrag Matić.

Kako doznaje 24 sata, ta rješenja bila su jedan od načina da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji. No ministar je ratne vojne invalide naprosto izbrisao iz hrvatskog sustava kako bi zapravo spasio proračun od brojnih tužbi koje su se spremale.

– Oko 200 pripadnika HVO-a na nagovor nekoliko odvjetnika tužilo je Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji – pojasnio je ministar.

Na ime tužbi traže oko 46 milijuna kn, a zbog pravomoćnih presuda Hrvatska je već isplatila gotovo 29 milijuna kn. Zbog tih 200-tinjak slučajeva ministar je naprosto odlučio ukinuti status RVI-a za svih 10.009 pripadnika HVO-a. Ministarstvo je već poslalo oko 1000 pisama tim braniteljima u kojima ih obavještavaju da im se ukida status RVI-a i da se na rješenje ne mogu žaliti. Jedino mogu podignuti privatnu tužbu pri Upravnom sudu.

Otac mi se iznenadio kad je dobio rješenja. On je stopostotni ratni vojni invalid i sad gubi status RVI-a. Iz Hrvatske prima oko 8000 kn mirovine, a u BiH oko 1600 kn invalidnine. Sad se boji da će izgubiti mirovinu, ali u pismu iz ministarstva nigdje ne objašnjavaju što to za njega zapravo znači“, prepričala je kći jednog pripadnika HVO-a, koji je ujedno dosad bio 100-postotni RVI.

Ministar Matić ipak umiruje da se nitko ne mora bojati da će ostati bez svojih dosadašnjih prava, pa tako ni mirovina.

No zbog ovog brisanja pripadnika HVO-a na noge se digao Ljubo Ćesić Rojs.

– Jesu li oni normalni? Zna li Milanović što mu ministar radi? Ako treba, bit ću svjedok na sudu svakom pojedinom branitelju da dokažemo njihov status. Pa i njima je zapovijedao Franjo Tuđman kao i braniteljima u Hrvatskoj. Ti ljudi su dali svoje ruke i noge u obranu, a sad ih brišu. Iznijet ću državnu tajnu kako smo im davali njihove statuse i šteta će se brojati ne u milijunima, nego u milijardama kuna – revoltiran je bio Ljubo Ćesić Rojs.

– Ovim želimo zaštititi proračun od potencijalni tužbi, vođenih primjerom ovih 200-tinjak. Ne znam jesu li lakomisleni ili lakovjerni. No prije svega želimo zaštititi Domovinski rat i hrvatske branitelje od niskosti i beskrupuloznosti te želimo pokazati da Domovinski rat nije i ne smije biti prostor jagme i čerupanja – rekao je.

Ministarstvo branitelja odlučilo je proglasiti ništavnim rješenja o statusu ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, kao i status člana obitelji poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja ako osoba potvrdama MORH-a ili MUP-a ne može dokazati svoje sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, prenosi 24sata.hr

Također na isti način poništavaju i rješenja o pravu na osobnu i obiteljsku invalidninu te druge novčane naknade po osnovi oštećenja organizma, stoji u pojašnjenju Ministarstva branitelja temeljem čega brišu invalide iz sustava. Svoj status branitelja zato ne mogu ostvariti jer ih nema u vojnim registrima MUP-a i MORH-a.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Urednistvo

Portal Vecernjak.net je poceo sa radom 23. srpnja 2006. godine. Od 2006. pa sve do danas Vecernjak.net je prvi izvor vijesti građanima Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja.

Mozda vas zanimaju i ovi vezane vijesti sa Vecernjaka