Hercegovina bogata sa 2500 arheoloških nalazišta

Promocija knjige pod nazivom “Arheološki vodič Hercegovine” autora Snježane Vasilj, Nine Čuljak i Ante Paponje jučer se održala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Svečanoj premijeri knjige nazočili su brojni uvaženi gosti, a samo promoviranje knjige održano je u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. “Arheološki vodič Hercegovine” knjiga je koja svjedoči o postojanju više od 2500 arheoloških nalazišta na području Hercegovine.
Vrijedan projekt

Svoje mišljenje o samoj knjizi iznijeli su: ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić, autorica Snježana Vasilj, dr. sc. Snježana Musa, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, prof. mr.sc. Ivanka Miličević-Capek, Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanske županije te mr. sc. Jure Burić.

– Ova knjiga vrlo je značajna za Hercegovinu, ali i cjelokupnu regiju koja sadrži više od 2500 nalazišta, kazao je Damir Mašić, ministar obrazovanja i znanosti. On je nadodao kako je važno ulagati u znanost te da ovakve projekte treba podržavati. Upravo radi toga ministarstvo je za ovaj projekt izdvojilo ukupno 70.000 maraka kako bi se saznala arheološka nalazišta koja su svoje zapise ostavila u knjizi koja je jučer predstavljena.

– 15 milijuna maraka izdvojeno je za arheološke projekte, dok je za iskopine izdvojeno 300. 000 maraka. Upravo radi ovakvog uspjeha arheologije i tla kakvog imamo, potrudit ćemo se i dalje ulagati u znanost i obrazovanje financirajući ovakve značajne projekte za našu zemlju, kazao je Mašić koji je istaknuo i važnost projekta Hutovog blata čiji je cilj bio registrirati kopnenu i podvodnu arheologiju.

Naime, prilikom tog projekta po prvi je put na ovom području urađeno geosnimanje gdje je georadar registrirao određene ostatke arhitekture ispod zemlje te keramiku, staklo i metalne predmete. Kao važan projekt Mašić je spomenuo i Doljane u kojim je nađeno 13 metara zida s prostorijama unutar kojih su se nalazili mozaici iz 7. stoljeća.

O samoj knjizi svoje mišljenje je iznijela Snježana Vasilj, jedna od autorica knjige. Tijekom razgovora o knjizi zahvalila se svojim studentima koji su joj pomagali tijekom raznih projekata koje je do sada održala.

– Predložila sam ministarstvu da se ne napravi samo elaborat spisa od arheoloških nalazišta, nego da se od njih stvori jedna cjelina koja će biti prezentirana u obliku vodiča, kazala je Vasilj. Knjiga u sebi nosi tako katalog fotografija arheoloških nalazišta kao i same informacije o iskopinama te događajima iz prapovijesne arheologije, razdoblja helenizma, antičke arheologije te kasnog srednjeg vijeka.

Iako je knjiga nastajala dugo, ona u sebi sadrži sve potrebne informacije povijesti koja će pomoći budućim naraštajima kako bi saznali što više o baštini koja se nalazi u njihovoj zemlji.

– Ovo je vodič koji će zaista svima ponuditi korisne informacije. Vodič također sadrži mnoštvo povijesti koja je uistinu važna, kazala je Vasilj. S njom se slažu i ostali kolege koji su nazočili svečanoj promociji.

Uspjeh knjige

Koliko je knjiga zapravo zanimljiva i već sada uspješna, svjedoči i činjenica kako je na nedavno održanom 24. međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila specijalno priznanje te privukla veliki broj zainteresiranih čitatelja.

Dnevni list

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Urednistvo

Portal Vecernjak.net je poceo sa radom 23. srpnja 2006. godine. Od 2006. pa sve do danas Vecernjak.net je prvi izvor vijesti građanima Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja.

Mozda vas zanimaju i ovi vezane vijesti sa Vecernjaka