Hercegovina bogata sa 2500 arheoloških nalazišta

Promocija knjige pod nazivom “Arheološki vodič Hercegovine” autora Snježane Vasilj, Nine Čuljak i Ante Paponje jučer se održala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Svečanoj premijeri knjige nazočili su brojni uvaženi gosti, a samo promoviranje knjige održano je u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. “Arheološki vodič Hercegovine” knjiga je koja svjedoči o postojanju više od 2500 arheoloških nalazišta na području Hercegovine.
Vrijedan projekt

Svoje mišljenje o samoj knjizi iznijeli su: ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić, autorica Snježana Vasilj, dr. sc. Snježana Musa, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, prof. mr.sc. Ivanka Miličević-Capek, Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanske županije te mr. sc. Jure Burić.

– Ova knjiga vrlo je značajna za Hercegovinu, ali i cjelokupnu regiju koja sadrži više od 2500 nalazišta, kazao je Damir Mašić, ministar obrazovanja i znanosti. On je nadodao kako je važno ulagati u znanost te da ovakve projekte treba podržavati. Upravo radi toga ministarstvo je za ovaj projekt izdvojilo ukupno 70.000 maraka kako bi se saznala arheološka nalazišta koja su svoje zapise ostavila u knjizi koja je jučer predstavljena.

– 15 milijuna maraka izdvojeno je za arheološke projekte, dok je za iskopine izdvojeno 300. 000 maraka. Upravo radi ovakvog uspjeha arheologije i tla kakvog imamo, potrudit ćemo se i dalje ulagati u znanost i obrazovanje financirajući ovakve značajne projekte za našu zemlju, kazao je Mašić koji je istaknuo i važnost projekta Hutovog blata čiji je cilj bio registrirati kopnenu i podvodnu arheologiju.

Naime, prilikom tog projekta po prvi je put na ovom području urađeno geosnimanje gdje je georadar registrirao određene ostatke arhitekture ispod zemlje te keramiku, staklo i metalne predmete. Kao važan projekt Mašić je spomenuo i Doljane u kojim je nađeno 13 metara zida s prostorijama unutar kojih su se nalazili mozaici iz 7. stoljeća.

O samoj knjizi svoje mišljenje je iznijela Snježana Vasilj, jedna od autorica knjige. Tijekom razgovora o knjizi zahvalila se svojim studentima koji su joj pomagali tijekom raznih projekata koje je do sada održala.

– Predložila sam ministarstvu da se ne napravi samo elaborat spisa od arheoloških nalazišta, nego da se od njih stvori jedna cjelina koja će biti prezentirana u obliku vodiča, kazala je Vasilj. Knjiga u sebi nosi tako katalog fotografija arheoloških nalazišta kao i same informacije o iskopinama te događajima iz prapovijesne arheologije, razdoblja helenizma, antičke arheologije te kasnog srednjeg vijeka.

Iako je knjiga nastajala dugo, ona u sebi sadrži sve potrebne informacije povijesti koja će pomoći budućim naraštajima kako bi saznali što više o baštini koja se nalazi u njihovoj zemlji.

– Ovo je vodič koji će zaista svima ponuditi korisne informacije. Vodič također sadrži mnoštvo povijesti koja je uistinu važna, kazala je Vasilj. S njom se slažu i ostali kolege koji su nazočili svečanoj promociji.

Uspjeh knjige

Koliko je knjiga zapravo zanimljiva i već sada uspješna, svjedoči i činjenica kako je na nedavno održanom 24. međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila specijalno priznanje te privukla veliki broj zainteresiranih čitatelja.

Dnevni list

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive(Naredna vijest) »Komentari su zatvoreni